Євгеній Гненний

1984 – 2023 рр.

Біографія

Євгеній Олексійович Гненний народився 11 січня 1984 року в Чорнобилі-2 – засекреченому містечку в Київській області, за кілька кілометрів від Прип’яті. Його батько служив там на загоризонтній радіолокаційній станції «Дуга». У квітні 1986 року на ЧАЕС сталася катастрофа, і цивільне населення Чорнобиля-2 евакуювали. Тож Євгеній разом з мамою переїхали в Знам’янку, звідки вона родом. А батько хлопця продовжував служити на «Дузі». 1987 року батька перевели в Кіровоград (натепер Кропивницький), і тут вони оселилися сім’єю. Тут Євгеній пішов у перший клас. Спочатку навчався в гімназії нових технологій, а потім – у школі № 8.

Женя дуже добре й багато вчився. За що б він не брався, у нього виходило все. Явний лідер, він був дуже активним в шкільному житті, переможець численних олімпіад. Закінчив школу із золотою медаллю.

Після школи Євгенія прийняли в Академію митної служби (в Дніпрі, тепер – Університет митної справи та фінансів): без іспитів, за результатами співбесіди. 

На четвертому курсі Євгеній одружився. Обраницею стала Марина, з якою навчався в одній групі. Спеціальність – менеджмент міжнародних відносин. Вчилися обоє добре, на «відмінно» складали сесії.

Навчаючись в академії, Євгеній Гненний вступив на кафедру військової підготовки в іншому виші: на цьому наполіг батько. Тож юнак отримав диплом про вищу освіту в званні лейтенанта запасу. Направили його на роботу, разом з Мариною, в Кіровоградську митницю.

Декілька років тому Женя звільнився з митниці й зайнявся бізнесом. 

Коли почалася війна, Євгеній відправив дружину і дитину в Ужгород, а сам, як офіцер запасу, звернувся у військкомат. Там його направили у Львів, в Академію сухопутних військ. Два місяці Євгеній проходив підготовку на Львівщині. Далі його відправили в Київ. Там саме формувалася 5-та окрема штурмова бригада і Женю зарахували до неї. Перед тим як відрядити на фронт, його вивчили на мінометника. У червні він уже воював на Донеччині. Випущені Євгенієм Гненним міни так влучно лягали у ворожі окопи, що росіяни занепокоїлися і оголосили полювання на нього. А декілька років тому він зовсім не цікавився військовою справою і байдуже ставився до зброї.

Родина

У Євгенія Гненного залишилися батьки, дружина Марина та син. 

Відгуки друзів

«Ми пам’ятаємо його надзвичайно чесним, добрим, творчим, гарно вихованим та яскравим хлопцем. Коли, на самому початку війни, на фронт йшли перші добровольці – всі знали, що він буде серед них. Так його виховали батьки. Свого сина Максима віддав навчатися до нашої школи», – поділилася спогадами про Євгенія Гненного виконуюча обов’язки директора Ліцею природничих наук Оксана Черепій. 

Військовий шлях

Коли почалася війна, Євгеній відправив дружину і дитину, в Ужгород, а сам, як офіцер запасу, звернувся у військкомат. Там його направили у Львів, в Академію сухопутних військ. Два місяці проходив підготовку на Львівщині. Далі його відправили в Київ. Там саме формувалася 5-та окрема штурмова бригада і Женю зарахували до неї. Перед тим як відрядити на фронт, його вивчили на мінометника. 

39-річний боєць був заступником командира штурмового батальйону з морально-психологічного забезпечення. 

У червні він уже воював на Донеччині. Випущені Євгенієм Гненним міни так влучно лягали у ворожі окопи, що росіяни занепокоїлися і оголосили полювання на нього. 

Євгенія Гненного, у війську цінували не лише як вправного мінометника, а й як мудрого командира.

28 квітня, на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища містяни провели у засвіти Євгенія Гненного, який загинув 21 квітня в районі Костянтинівки Донецької області.  

Вічна пам'ять Герою!

Своє життя віддав ти Україні –

За Перемогу, за подальший Мир!

Майстерним показав себе у вмінні,

Як воїн і як мудрий командир.

Ти пам’ятав, що офіцер запасу,

Тож ця війна звеліла стати в стрій.

Коли прибув на фронт – тоді одразу

Твій міномет почав прицільний бій!..

Удень, вночі, увечері і вранці –

Ти щедро москалям «вертав борги»:

Лягали міни точно в їхні шанці,

За що тебе боялись вороги!..

В скорботі вся родина і містяни,

Бо ти загинув: мужньо, як Герой…

Знай, що побиті будуть росіяни

І нам журбу ти з Неба заспокой,

Бо за тобою ми усі в скорботі,

Та тільки горді, що такий як ти –

За нас боровся, у кривавім поті

І зміг оцим Величчя досягти!..

Тобі навіки Слава! Пам’ятати 

Ми будемо про тебе й в мирний час.

Полеглим – вічна шана! Ці солдати

Є прикладами мужності для нас!