Антон Дудков

1996-2022 рр.

Біографія

Дудков Антон Дмитрович народився 2 жовтня 1996 року. У 2012 році після закінчення 9-го класу загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів № 10 (Ліцей "Новенський") опанував професію газозварювальника у Кіровоградському машинобудівному коледжі Кіровоградського національного технічного університету. Закінчивши коледж у 2016 році, здобув кваліфікацію техніка-технолога за спеціальністю «Технологія обробки матеріалів на верстатах і автоматичних лініях».

Щоб родина ні в чому собі не відмовляла, Антон поїхав на заробітки до Європи. Просте залізо вмів перетворити на витвір мистецтва, тож улюблене заняття почало приносити дохід. Паралельно цікавився культурами країн світу. Побував у Польщі, Німеччині, Італії, Чехії. Але європейський колорит щоразу тьмянів для нього на фоні куточків України.

Коли почалося повномасштабне вторгнення рф на територію України, Антон перебував у Польщі. Мовчки спостерігати, як ворог кривдить Батьківщину, не міг, тому повернувся з-за кордону, щоб стати на захист рідної країни. Був сильний і духом та мав дуже тіло.

Захоплення

Антон усе життя дружив зі спортом, майстерно боксував, любив поганяти у футбол з товаришами. Цікавився культурами країн світу. Будучи техніком-технологом з обробки металів, просте залізо вмів перетворити на витвір мистецтва.

Відгуки друзів

Змалечку Антон мав міцний стрижень, ніколи не сіяв злих умислів, але поставити під сумнів свої принципи ніколи не дозволяв. Що б не трапилось, завжди стояв на боці правди та терпіти не міг тих, хто бреше в лице.

Військовий шлях

Коли почалося повномасштабне вторгнення рф на територію України, Антон перебував у Польщі. Мовчки спостерігати, як ворог кривдить Батьківщину, не міг, тому повернувся з-за кордону, щоб стати на захист рідної країни. Хлопець не мав бойового досвіду,  тож мобілізувати його на фронт у перших рядах військове керівництво відмовлялося. Але наполегливість взяла гору, зрештою Антон Дудков потрапив на Донеччину.

Майже чотири місяці служив водієм-телефоністом взводу вогневої підтримки 2-ї роти оперативного призначення 1-го батальйону оперативного призначення, окремого загону спеціального призначення "Азов" військової частини 3057 Національної гвардії України у гарячих точках. На складну військову долю ніколи не нарікав. Коли вдавалося вирватися на кілька днів додому, обіцяв, що наступного разу приїде вже з Перемогою.

Але доля розпорядилася інакше. 15 червня 2022 року поблизу села Времівка Великоновосілківської селищної громади Волноваського району Донецької області, під час артилерійського обстрілу від прямого влучання у бліндаж ворожого снаряду Антон Дудков і його земляк-побратим Юрій Корецький загинули.

Обох нацгвардійців з почестями було поховано на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища.

Нагороди

19 червня 2023 року Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами України» за особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, сумлінне і бездоганне служіння Українському народові нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня ДУДКОВА Антона Дмитровича (посмертно) — солдата.

Вічна пам'ять про Героя буде назавжди у наших серцях!

Джерела