Данііл Савченко

2001-2022 рр.

Біографія

Данііл Савченко народився 20 квітня 2001 року в місті Кропивницькому. З 2011 по 2018 роки навчався в комунальному закладі «Навчально-виховне об’єднання – загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ст.. №16 – ДЮЦ «Лідер» Кіровоградської міської ради» (нині – КЗ Ліцей «Лідер»).

Ще навчаючись у школі, Данііл проявляв особливий інтерес до військової справи та мріяв пов'язати своє життя з нею. Однак в армії він не служив, був непридатний до служби за станом здоров'я.

24 лютого 2022 року Данііл знаходився в Києві, побачив на власні очі бомбардування та руйнування, які принесла москва. Данііл волонтерив, ночував на станції метро, допомагав пораненим, які постійно прибували. Після такого досвіду він твердо вирішив піти на захист Батьківщини.

Через проблеми зі здоров'ям він отримував численні відмови щодо вступу в ЗСУ. Але Данило Савченко був непохитним у своєму рішенні та нарешті йому це вдалося. В березні 2022 року добровільно вступив до лав ЗСУ, пройшов навчання. Брав участь у звільненні Бучі та Ірпеня, служив поблизу Сєвєродонецька. На своє останнє завдання відправився 23 вересня 2022 року біля селища Спірного Соледарської міської громади Бахмутського району Донецької області. Його рідні та близькі ще й досі не можуть усвідомити втрату найпозитивнішої людини у їх житті.

Родина

У Героя залишилися мати, батько і брат.

Захоплення

Данііл захоплювався танцями, музикою, малюванням.

Відгуки друзів

Однокласниця Героя Сліпченко Анастасія згадує: "Даня був дуже позитивним і щирим хлопцем. Завжди з посмішкою на обличчі. Мав багато друзів та ніколи не відмовляв, якщо хтось потребував його допомоги".

"Пам'ятаю Даню зі щирою посмішкою на обличчі, його очі завжди сяяли, це був добрий, щирий, відвертий юнак, який мав багато друзів. Захоплювався танцями, музикою, малюванням" - говорить про Данііла заступник директора з виховної роботи, вчитель зарубіжної літератури ліцею «Лідер» Рибалка Ірина.

Військовий шлях

В березні 2022 року Данііл Савченко  добровільно вступив до лав ЗСУ, пройшов навчання. Брав участь у звільненні Бучі та Ірпеня, служив поблизу Сєвєродонецька. Загинув Данило 22 вересня 2022 року у селищі Спірне, Соледарської міської громади Бахмутського району Донецької області.

Вічна слава Герою! 

Не доведи Господь того відчути,

Що відчувають матері синів,

Яких привозять мертвими з боїв.

Не доведи Господь того відчути... 

Він так багато ще всього не встиг.

На Схід гуманітарка вже чекала,

Та смерть всі плани підло поламала.

Він так багато ще всього не встиг... 

Але найголовніше все ж зробив -

Він по собі залишив добру славу!

Він захистив свій край, сім'ю, державу!

Шкода лише, що смертю заплатив... 

Та смертне лише тіло, - не душа,

Ти жив із Україною у серці,

Душа твоя до Бога вознесеться,

Рай, де нема війни, знайде душа...


Віолетта КРАВЧЕНКО

Джерела