Микола Шевченко

1990-2023 рр.

Біографія

Микола Олегович Шевченко народився 23 грудня 1990 року у місті Курахове Донецької області. Пішов до школи у 1998 році, яку закінчив на відмінно у 2008 році, та без іспитів поступив до Дніпровського Державного Енерго-Будівного технікуму на економічний факультет. У 2010 році закінчив на відмінно.

Закінчив Музикальну школу по класу акордеон. Весь цей час Микола займався спортом - кікбоксингом. Став кандидатом у майстри спорту з кікбоксингу. Має нагороди - медалі та грамоти.

З 2010 по 2011 роки – служба в Збройних силах України. Після служби Микола на відмінно закінчив Донецьку Залізничну Академію, факультет економіки та управління залізничним транспортом. Надалі він працював інспектором у Селідівськовму виправному закладі в Донецькій області.  

З 2018 року до грудня 2021 року працював в Угорщині на заводі Samsung, де здобув освіту оператор управління електронними машинами.

У місті Курахове Микола разом з мамою Оленою жили до червня минулого року. Потім через війну покинули рідний дім і приїхали в Кропивницький. Тому що, коли почалася війна, маму Миколая важко поранило в Донецькій області. Довгий час Микола був з мамою по лікарнях. Одразу у Дніпрі робили операцію, потім друга тяжка операція у Кропивницькому. Боролися за життя мами медики і Микола. Лежав з мамою в лікарні, вчив заново ходить і дихати. У грудні 2022 року  військкомат міста Кропивницького призвав Миколу до лав ЗСУ.

Родина

Нажаль Микола не встиг одружитися. У нього залишилася мама.

Захоплення

Крім кікбоксингу, Микола займався бодібілдингом, любив малювати. Мріяв про власну справу в Україні. Дуже любив тварин, особливо собак. Мріяв після ПЕРЕМОГИ України завести собі французького бульдога.

Відгуки друзів

У Миколи було дуже багато друзів. Вони його дуже поважали, рівнялись на нього. Він був дуже смілива, чесна і справедлива людина. На війні побратими дуже поважали його, а коли хоронили Миколу, військові низько вклонялися мамі за те, що виростила такого сина.

Військовий шлях

18 грудня 2022 року військомат міста Кропивницького призвав Шевченко Миколу Олеговича до лав ЗСУ. Він пішов захищати свою землю від клятого ворога. У весь час служби знаходився в м. Бахмуті. Був навідником механізованого відділення.

Загинув 17 березня 2023 року в селі Богданівка, Бахмутського району, Донецької області, під час викoнання бoйoвoгo завдання.. Микола був справжнім Героєм України. Його поховали на Алеї Слави в місті Кропивницькому.

Вічна Пам'ять та Слава Герою!

Ти загинув у віці Христа,

У вогні фронтової дороги,

Захищаючи села й міста,

Щоб наблизити час Перемоги…

Воював ти за рідний Донбас,

За світанки і мирні, і чисті.

Як раніш переїхав до нас,

То й похований – в нашому місті…

Вічна Слава Звитяжцю – тобі!

Вічна Шана і Пам'ять Герою!

Хоч віддав ти життя в боротьбі,

Та ми вічно серцями з тобою!