Федір Романов

1983–2014 рр.

Біографія

Федір Анатолійович Романов народився 27 вересня 1983 року у м.Кіровограді (нині Кропивницький). З 1991 по 1993 року навчався в ЗОШ № 17 (КЗ "Фортечна гімназія" Кропивницької міської ради"). З 1993 по 1999 рік навчався та закінчив ЗОШ №24 (КЗ "Подільська гімназія" Кропивницької міської ради").

З 2002 року, після закінчення Кіровоградського професійно-технічного училища №2, працював на посаді слюсаря з ремонту автомобілів Кіровоградської станції швидкої медичної допомоги. 

З 2 листопада 2002 року по 22 квітня 2004 року проходив військову службу в лавах Української Армії.

1 вересня 2005 року Федір був зарахований на посаду санітара Кіровоградської станції швидкої медичної допомоги психіатричної бригади. У 2007 році поступив до Кіровоградського медичного коледжу ім. Є.Й.Мухіна за спеціальністю «сестринська справа». У 2010 році, після закінчення медичного коледжу, переведений на посаду фельдшера медичної станції швидкої та невідкладної медичної допомоги загальнопрофільної бригади з обслуговування дорослого населення.

1 квітня 2013 року, у зв’язку з реорганізацією Кіровоградської станції швидкої медичної допомоги шляхом приєднання до ТМО «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області», переведений на посаду фельдшера медичної станції швидкої та невідкладної медичної допомоги, підстанції №1 Кіровоградської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги.

Також Федір отримав другу кваліфікаційну категорію за спеціальністю «сестринська справа».

3 квітня 2014 року Федір Романов був призваний на військову службу (за призовом під час мобілізації на особливий період) до військової частини А1302 93-ї окремої механізованої бригади, фельдшером госпітального відділення медичної роти.

Загинув Романов Федір Анатолійович 29 серпня 2014 року, під час виконання бойового завдання в зоні АТО, біля м. Іловайськ.

Родина

Сім'я Романова Федора: мати – Людмила Федорівна, батько – Андрій Андрійович, сестра – Тетяна, дружина – Наталя та донька (прийомна) – Настя. 

Захоплення

Федір займався громадською роботою. Брав участь у конкурсах аматорського мистецтва, обласних спартакіадах серед працівників колективів фізичної культури профспілки охорони здоров’я та в змаганнях з гри в більярд. Неодноразово займав призові місця.

Захоплювався спортом, займався в секції рукопашного бою.

Також Федір був творчою людиною: брав участь у конкурсах аматорського мистецтва. Але саме улюблене захоплення – це більярд.

Зараз кожного року проходить обласний турнір зі спортивного більярду серед працівників охорони здоров’я на честь захисника України медика Федора Романова.  

Військовий шлях

2 квітня 2014 року Федір пішов, по мобілізації, на військову службу і був направлений до 93-ї окремої механізованої бригади, нині «Холодний Яр», Сухопутних військ Збройних Сил України. Він неодноразово вступав у бій за життя і здоров’я поранених воїнів.

19 серпня 2014 року десять військовослужбовців, в склад яких входив і старший солдат Федір Романов, з медичної роти 93-ї бригади виїхали в бік Іловайська. Хлопці спочатку прибули в с.Кутейникове, потім їх направили під курган Савур-могила, де тривали жорстокі бої. Після повернення в с.Кутейникове, Федір з побратимами переночували в бліндажі, а вже вранці прийняли бій з російськими розвідниками. Федір розповідав, що в день він лікує, а вночі йде в розвідку, разом з розвідгрупою.

Під щільним ворожим вогнем, Федір з товаришами проривалися до с.Многопілля, де при школі діяв польовий госпіталь. 

29 серпня 2014 року, при виході так званим «ЗЕЛЕНИМ КОРИДОРОМ», бійці очолювали військову колону машин з пораненими, в останній з яких був Федір із другом та побратимом Степаном Уссом. Коли почався обстріл колони, хлопці, ціною власного життя, рятували поранених з поля бою. Останнє, що бачили – це як вони кинулись дістати пораненого молодого хлопця з під уламків, але поряд розірвався снаряд від установки «Град». Федір віддав життя за незалежність та територіальну цілісність України під с. Катеринівка, Донецької області, в «Іловайському котлі».

Прощання з Героєм відбулося 15 вересня 2014 року на Театральній площі міста. Після громадянської панахиди, Федір Романов був похований на Алеї слави Рівнянського кладовища.   

Нагороди

Нагороджений відзнакою виконавчого комітету Кіровоградської міської ради «За заслуги» ІІ ступеня (посмертно).

В місті Кропивницькому, на честь Федора Романова, названо вулицю. 

Вічна пам'ять Герою!

В останній шлях, у вересневий день,

Героя проводжало рідне місто:

Вітри співали траурних пісень,

Осіннє небо хмарилось сльозисто…

Загинув Федір – молодий солдат,

Сумлінний фельдшер, у труді щоденнім.

Бійцю спинив життя ворожий «Град»,

Під Іловайськом, у «котлі» страшеннім…

Йому, що рятував і лікував,

Дотримуючись «клятви Гіпократа» –

Пожити б ще, але рашист не дав,

Й у нас тепер – ця болісна утрата…

Загинув мужній, доблесний боєць:

Душею ліг на крила херувимів,

Війшовши в Пам'ять через щем сердець

І рідних, і військових побратимів…

Герою – Слава! Честь йому навік! –

Він не зганьбив козацької чуприни!

Романов Федір – справжній чоловік

І патріот своєї України!

Джерела