Сергій Довгенко

1999–2023 рр.

Біографія

Довгенко Сергій Віталійович народився 3 квітня 1999 року в нашому місті. Навчався він у Класичній гімназії: це колишня школа №33. Після одинадцятого класу Сергій вступив до Льотної академії. Був фахівцем з авіаційної безпеки. Планував працювати у великих аеропортах Запоріжжя, Дніпра, Коли на українську землю вдерлися незвані гості, Сергій пішов захищати її від російських загарбників. 

Відгуки друзів

Вчителі та друзі згадують: "У Сергія була якась особлива, дуже яскрава посмішка, він буквально осяював нею весь світ довкола. Завжди був у центрі шкільних подій; його дуже цінували вчителі, поважали однокласники. Був душею нашої школи. Те, що трапилося, неможливо осягнути. Дуже велика втрата для нас усіх.

Ми пам'ятаємо Сергія, як щирого життєрадісного хлопця, який завжди був у центрі шкільного життя. Умів бути справжнім другом і приходив на допомогу всім, хто цього потребував. Його щира посмішка назавжди залишиться в наших серцях.

Від педагогічного колективу Класичної гімназії висловлюємо найщиріші співчуття родині Сергія. Тримайтеся. Ваш син справжній Герой. Герої не вмирають. Вічна світла пам'ять".


Викладачка Оксана Коваленко згадує: "Сергій навчався в Льотній академії протягом чотирьох років. У 2020 році закінчив бакалаврат за напрямом аварійне обслуговування та безпека на авіаційному транспорті. В цивільному житті він мав працювати фахівцем з авіаційної безпеки при великих аеропортах".


Говорить далі: "Сергій мріяв працювати в аеропортах Запоріжжя, Дніпра, Києва. Не склалось. На початку повномасштабного вторгнення став на захист України. Він закінчив військову кафедру та отримав звання молодшого лейтенанта. А це надає йому ширші можливості – бо він стає фахівцем не тільки в цивільному секторі, а й може бути залучений у військовому».


Класна керівниця Валентина Ланецька згадує про Сергія: "Це була душа школи. В нього були величезні, блакитні очі, красива усмішка. Сергій – це життєрадісна, щира людина, був дуже гарним другом, завжди готовий прийти на допомогу. Добре навчався, після закінчення 11 класу він вступив у Льотну академію на бюджет форму факультету МНС".

Військовий шлях

Сергій закінчив військову кафедру Льотної академії та отримав звання молодшого лейтенанта.

Після повномасштабного вторгнення Росії Сергій пішов захищати Україну. Був командиром зенітного ракетного взводу, 14 окрема механізована бригада, 2 стрілецький батальйон.

11 січня 2023 року поблизу села Піщане, на Харківщині, автомобіль, в якому повертався із завдання командир зенітно-ракетного взводу, лейтенант Сергій Довгенко, потрапив під ворожий обстріл. Отримані молодим офіцером рани виявилися несумісними з життям. Похований 23-річний Герой на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища міста Кропивницького.

Прощалися з Сергієм Довгенком, стоячи на колінах. Вічна і світла йому пам'ять.

Вічна пам'ять Герою!

Коли за Волю б’ється Україна,

Коли весь прогресивний світ за нас –

Тоді в Героя доля соколина.

І сумно, що чекає мати сина,

А він вже в Небі, в цей скорботний час…

Та знаємо, Герої невмирущі!

І ти в Безсмертя Подвигом своїм

Вже увійшов. А вслід тобі ще дужчі

Прийшли на зміну, на бої грядущі:

І приклад твій додав звитяги їм!..

Твоє життя коротке та яскраве:

Взірець відваги, поклик висоти!

Настане Мир і сонечко ласкаве –

Осяє зброї звалище іржаве,

ТА ТІЛЬКИ НЕЗАБУТНІМ БУДЕШ ТИ!

Джерела