Микола Кравченко

1982-2023 рр. 

Біографія

Кравченко Микола Сергійович народився 05 листопада 1982 року у місті Кіровоград (нині Кропивницький) Кіровоградської області у родині робітників.

З вересня 1989 року по червень 2000 року навчався у ЗОШ №20  м. Кропивницький (Академічна гімназія), де отримав атестат про повну загальну середню освіту.

Після  закінчення школи з вересня 2000 року по квітень 2001 року Микола навчався у Кіровоградському національному технічному університеті, де отримав диплом молодшого спеціаліста за спеціальністю «Автослюсар».

У травні 2001 року був призваний на строкову службу в Збройні Сили України, яку проходив у місті Мерефа Харківської області,  де отримав військове звання – солдат.

Після проходження строкової служби у листопаді 2002 року Микола Сергійович влаштувався на роботу у ВАТ «Кіровоградобленерго» охоронцем. З 2003 по 2007 рік працював  у ЗАТ «Завод модифікованих жирів» на різних посадах.

З вересня 2008 року Микола Кравченко працював в органах МВС України, де під час служби займав різні посади, серед яких: посада інспектора патрульної служби,  міліціонера взводу конвойної служби міліції, командира взводу конвойної служби ізолятора тимчасового тримання, командира відділення Кіровоградського відділу поліції ГУНП у Кіровоградській області.

Родина

Родина Миколи Кравченка залишилася без сина, брата, чоловіка та батька. У захисника залишились батьки, брати, дружина, син та донька.

Захоплення

Микола займався спортом, тримав себе у відмінній фізичній формі. Його хобі — колекціонування монет зі всього світу.

Відгуки друзів

Зі слів дружини Вікторії,  Микола був чудовим чоловіком, батьком та сином.

Родина завжди була для нього на першому місці. Дітей просто обожнював: для сина був авторитетом, а для доньки – лагідним татусем.

Був відмінним сином та братом, завжди знаходив для них час, допомагав коли мудрою порадою, а коли своїми золотими руками.

Друзі та знайомі захоплювалися справедливістю та мудрістю Миколи, а побратими завжди могли довірити йому своє життя, бо були впевнені, що він ніколи їх не кине і завжди прикриє своєю спиною.

Військовий шлях

Під час служби  в органах МВС України у 2019-2020 роках Микола Кравченко відряджався у складі зведеного загону ГУНП в Кіровоградській області до районів проведення ООС та брав  безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримуванні агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях.

Отримав посвідчення учасника бойових дій.

У грудні 2022 року був мобілізований до лав ЗСУ. Служив оператором групи спеціального призначення. Мав військове звання – сержант.

Загинув Микола Кравченко 3 листопада 2023 року під час виконання бойового завдання поблизу села Пожня Охтирського  району Сумської області.

Микола мужньо став на шляху російської орди й приніс найбільшу жертву – своє життя,  заради перемоги світла над темрявою, заради самого життя.

Похований у місті Кропивницький на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища.

Вічна слава і пам'ять Герою!

Джерела