Ігор Горовенко

1986-2014 рр.

Біографія

Ігор Сергійович Горовенко народився 11 березня 1986 року. Навчався у кропивницьких школах №33, 23 та 24. Закінчивши дев’ятий клас, вступив до професійно-технічного училища №2, де здобув освіту автослюсаря та водія.

Відслужив строкову, одружився, а у 2012 році молода сім’я поповнилася синочком.

Після армії Ігор працював автослюсарем, водієм і таксистом. 2013 року пішов на контрактну службу в 3-й окремий полк спеціального призначення. Служив водієм-електриком радіостанції центру управління зв’язком загону спеціального радіозв’язку.

Родина

У загиблого Героя лишилися батьки, дружина і син. 

Захоплення

Кропивничанин Ігор Горовенко захоплювався автомобілями з дитинства, захоплення переросло в професію — здобув спеціальності водія та автослюсаря. 

Відгуки друзів

В родинному колі він з гордістю розповідав про бойових побратимів, спеціальну техніку. Користувався повагою в товариському колі, був хорошою, чесною, відповідальною людиною, патріотом своєї Батьківщини. 

Військовий шлях

З 2013 року – Ігор – водій-електрик електрик радіостанції центру управління зв'язком, 3-го окремого полку спецпризначення.

«Я звідси нікуди не піду. Тут моє місце», – сказав Ігор Горовенко своїм рідним, які в березні 2014 року приїхали в частину, намагаючись відговорити його від участі в АТО.


З травня 2014 року він перебував на сході країни. Там він був водієм вантажівки, перевозив групи для виконання важливих завдань за визначеними маршрутами.


В районі смт Старобешевого Донецької області старший солдат, водій-електрик радіостанції центру управління зв’язком 3-го окремого полку спецпризначення Ігор Горовенко поспішав на допомогу побратимам. Автомобіль підвів, боєць зайнявся ремонтом і в цей час неподалік розірвався снаряд російського БМ-21 “Град”. Український воїн отримав несумісні з життям поранення. На календарі — 16 серпня 2014 року. Йому було всього 28 років.


Похований Герой на Рівненському кладовищі в м. Кропивницькому.

Нагороди

14 листопада 2014 року, за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Ігор Горовенко нагороджений орденом «За мужність III ступеня» (посмертно).

21 січня 2015 року в Кропивницькому Герою було встановлено пам'ятну дошку на будові Загальноосвітнього навчального закладу І-ІІІ ступенів №24 — центру дитячої та юнацької творчості «Оберіг».

Вічна пам'ять та слава Герою!

Всього у двадцять вісім ти загинув.

Тобі ще жити й жити, тільки ти

Свою країну в горі не покинув:

Пішов її спасати від біди…

Був водієм і, відповідно фаху –

Ти пересів на бойове авто,

Й проїхав безоглядно і без страху –

Запеклими дорогами АТО…

Хоча були загрозливі маршрути,

І обстріли, й напруження надрив –

Казав ти: «Звідси не піду нікуди.

Тут моє місце!» – так ти говорив…

Ти вирушав на бойові завдання

Путівцями й стрічками автострад;

Ніколи не втрачав самовладання, 

Та пагін твій посік північний град…

Коли поліг ти у степах Донбасу –

Померкнула небесна голубінь…

Та, як Герой, здобув ти вічну трасу

У Пам’яті прийдешніх поколінь!