Сергій Гришин

1984 – 2014 рр.

Біографія

Сергій Гришин народився 27 грудня 1984 року. Протягом 1991–2002 років, навчався у школі № 16, потім два роки, під час військової строкової служби в місці Шостці, Сумської області, служив водієм. Після армії, Сергій ніс службу в органах внутрішніх справ, у Кіровоградській виправній колонії № 6, управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Кіровоградській області. Водночас (протягом 2005–2010 років) здобув вищу юридичну освіту в Кіровоградському юридичному інституті, Харківського національного університету внутрішніх справ. 

Родина

Мати – Ніна Михайлівна. 

Захоплення

З дитинства Сергій захоплювався технікою, автомобілями. 

Відгуки друзів

Зі слів матері Сергія: «Із дитинства Сергій захоплювався технікою, автомобілями. Був порядною і товариською людиною. Мав багато друзів і щиро переймався їхніми проблемами. Завжди був готовий прийти на допомогу і ставив потреби інших вище за власні. Добра його душі, здається, вистачило б на кількох. Він дуже любив життя і все живе на нашій планеті. Коли почалася війна на сході України, одним з перших записався до лав Збройних сил України».

Товариші по службі Сергія кажуть, що він завжди був спокійним та виваженим, а також неперевершеним механіком і водієм.

Військовий шлях

Сергій одним з перших став на захист рідної землі, під час першої хвилі часткової мобілізації. Старший солдат Сергій Гришин був мобілізований 19 березня 2014 року й проходив службу водієм роти забезпечення 3-го окремого полку спеціального призначення. Там Сергія відрядили до складу водіїв. Він власноруч відремонтував отриманий у частині «Урал» і на ньому вирушив захищати Україну. 

У складі розвідгрупи, він – 29 липня 2014-го – брав участь у спеціальній операції з пошуку та евакуації пілота літака Су-25, збитого терористами. Поблизу міста Сніжного, біля села Латишевого,  Донецької області наші спецпризначенці потрапили в оточення поблизу табору сепаратистів. Під час бою, особовий склад групи виявив мужність та героїзм, завдавши ворогу значних втрат у живій силі й техніці. На жаль, Сергій загинув у своїй автівці: згорів разом з машиною. Сергій поліг разом з іншими українськими героями.

Загиблого в липні 2014 року Сергія Гришина було опізнано лише за пів року, за експертизою ДНК. Вічна Пам'ять Герою!

Нагороди

Сергія Гришина представлено до нагородження орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Його іменем перейменовано вулицю Кутузова в місті Кропивницькому. 

Вічна пам'ять Герою!

Гірко і сумно, що в кращих життя – швидкоплинне.

Рано пішов ти від нас: в цьому винна війна.

Мав ти козацький характер і серце орлине:

Тож героїзм твій – за нашу Свободу ціна…

Мужньо пішов ти Вітчизну свою захищати.

Хоч ти любив і людей, і квітучі  сади – 

Тільки навчився своїх ворогів не прощати,

Щоби агресор не сунувся більше сюди…

Обколесив ти Донбас на своєму «Уралі»,

Й не підвело розвід-групу ніколи авто.

Тільки поліг ти в бою – у палаючій сталі:

Жертвенна часто загибель героїв АТО…

Болісно й прикро за тебе постійно буває,

Що не устиг ти зібрати усі врожаї… 

Тільки Героїв на Небо Господь забирає

І не забудуть твій Подвиг нащадки твої!

Джерела