Роман Майстерюк

1971-2014 рр. 

Біографія

Майстерюк Роман Андрійович народився 23 листопада 1971 року в с. Миколаївка, Кіровоградський район, Кіровоградська область.

Роман Майстерюк закінчив Військового гуманітарний інститут Національної академії оборони України та прибув офіцером у Кіровоград (Кропивницький) на посаду заступника командира 50-го окремого навчального загону спеціального призначення з виховної роботи. 

Родина

У Романа залишилась дружина і син.

Військовий шлях

Роман Майстерюк закінчив Військового гуманітарний інститут Національної академії оборони України та прибув офіцером у Кіровоград (Кропивницький) на посаду заступника командира 50-го окремого навчального загону спеціального призначення з виховної роботи.

З початком проголошеної в Україні першої хвилі часткової мобілізації Роман Майстерюк, як і сотні патріотів України, вирушив до військового комісаріату. Знаючи про відмінну підготовку офіцера, йому запропонували очолити стрілецьку роту одного з кіровоградських батальйонів територіальної оборони. Він без вагань відповів: «Згоден!»

Рота Романа Андрійовича отримала наказ зайняти блокпост поблизу міста Дзержинськ (нині Торецьк). За даними розвідки, об’єкт залишили терористи. Бойові товариші згадують, що при під’їзді до блокпоста ротний був дуже стурбований. У минулому офіцер спецпризначення, він відчував засідку шкірою, однак… Пропустивши першу БМП, в якій їхав заступник командира батальйону по роботі з особовим складом підполковник Марат С., терористи відкрили шквальний вогонь по другій, де знаходився майор Майстерюк. Вогонь не вщухав ані на мить. Ротний віддав наказ зайняти кругову оборону, а сам, щоб врятувати відрізаних від основних сил товаришів, вирвався вперед. Підбита бойова машина палала на дорозі, а екіпаж продовжував оборонятися. Роман миттєво скерував дії механіка-водія, і «броня» відрізала своїм корпусом екіпаж від терористів, що наступали. Однак підступна кулеметна черга вдарила в плиту бронежилета та розвернула його, а інша прошила бік майора.

Це були останні хвилини життя офіцера, ще одного українського героя. Він загинув, але встиг врятувати бойових товаришів.

У тому бою сили були нерівні. Однак злість за смерть ротного додала бійцям мужності, тож терористи з великими втратами змушені були відійти. За кілька хвилин синьо-жовтий прапор замайорів на флагштоку блокпоста. Наказ виконано!

За виявлені мужність та героїзм майору Роману Майстерюку присвоєно чергове військове звання «підполковник» – посмертно.

Роман Майстерюк — підполковник (посмертно), командир роти, 34-й батальйон територіальної оборони ''Батьківщина''.

Загинув 21 липня 2014 року під час бою за блокпост, полишений терористами в районі смт Неліпівка, Донецької області. Похований в м. Кропивницький, Ровенське кладовище, Алея Слави.

Нагороди

Указом Президента України № 747/2014 від 29 вересня 2014 року, "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України", нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Рішенням виконкому Кіровоградської ради від 26 серпня 2014 року нагороджений відзнакою "За заслуги 2 ступеня" (посмертно).

Вічна пам'ять та слава Герою!