Сергій Котовий

1988-2014 рр.

Біографія

Котовий Сергій Феліксович Народився 15 січня 1988 року в місті Кіровограді (нині Кропивницький).

У 1995 році був зарахований до 1-го класу Кіровоградської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №31 (нині Гімназія «Інтелект»), яку закінчив у 2005 році. Після закінчення школи вступив до  Державної льотної академії України.

Родина

Без Сергія лишились батько Фелікс, мати Любов Котова та сестра.

Відгуки друзів

Адміністрація та вчителі Гімназії «Інтелект» згадують про Сергія, як про За старанного, здібного, активного, комунікабельного учня. Сергій мав схильність до предметів всіх циклів. Умів логічно мислити, аналізувати, робити  висновки.

Брав активну участь в громадському житті школи та класу. До виконання доручень ставився сумлінно, добросовісно. Скромний, товариський, розсудливий, дисциплінований.  Користувався повагою вчителів. Був  авторитетним серед школярів. Підтримував дружні стосунки з багатьма учнями. Фізично розвинений, займався спортом.

Військовий шлях

Сергій був професіоналом своєї справи. Як він сам говорив, "зі зброєю був знайомий як з рідною мамою".

У 2012 році був мобілізований на строкову службу до лав Збройних сил України. Військову підготовку пройшов у славнозвісній "Десні". Одразу після початку трагічних подій на сході пішов добровольцем в армію. Про те, що знаходиться у зоні бойових дій не казав рідним до останнього. Сергій наголошував, що хоче не воювати, а захищати рідну землю.

І захищав, доки билося серце... Рятуючи життя побратима, молодший сержант Сергій Котовий загинув 21 серпня 2014 року під Іловайськом.

На прощальну панахиду прийшли рідні, друзі, товариші по військовій службі загиблого. Свою пошану воїну віддали активісти кіровоградського Євромайдану, представники влади. Також на прощанні було чимало студентів КЛА НАУ, де вчився Сергій.

Виконанням гімну України та традиційним трикратним пострілом героя провели в останню путь. Сергія Котового поховали на алеї Слави Рівнянського кладовища.

Нагороди

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (15.5.2015, посмертно).

На його честь названо вулицю (колишня Новозаводська) і провулок на селищі Гірничому.

На фасаді НВО № 31, яку закінчив Сергій Котовий, у пам'ять про нього відкрито меморіальну дошку.

Його портрет розміщений на меморіалі «Стіна пам'яті полеглих за Україну» у Києві: секція 3, ряд 3 місце 9.

Вшановується 20 серпня на щоденному ранковому церемоніалі вшанування українських захисників, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії.

2018 року встановлено меморіальну на будинку № 2 по провулку імені Сергія Котового — де він проживав.

Вічна пам'ять та слава Герою!

Джерела