Олександр Гусак

1986 – 2022 рр.

Біографія

Олександр Володимирович Гусак народився 7 червня 1986 року в місті Кіровограді. Після закінчення гімназії імені Олени Журливої (колишня загальноосвітня школа №3), Олександр закінчив юридичний факультет Кіровоградського технікуму механізації, відслужив в армії та вступив на навчання до Льотної академії. З початком військової агресії у 2014 році пішов захищати територіальну цілісність України в зону АТО. У 2015 році Олександр повернувся додому з посвідченням учасника бойових дій. Надалі працював на заводі «Гідросила», закінчив факультет «Аеронавігація» в Льотній академії, закохався. 

Здавалося б що ще потрібно молодій людині? Але події, які відбувалися на Сході України не давали Олександрові спокою. У 2020 році Олександр підписує контракт і відправляється на передову в складі 79-ї десантно-штурмової бригади. 24 лютого 2022 року повномасштабне вторгнення Росії на територію України застало Олександра в м.Щастя. Потім пекло Сєвєродонецька, Лиман. У травні 2022 року Олександр був поранений і проходив реабілітацію на Вінниччині. Потім повернувся в стрій і продовжив воювати на Донбасі. Загинув Олександр 8 липня 2022 року. Похований Герой на Далекосхідному кладовищі нашого міста. 

Родина

У Олександра залишилися батьки та кохана. 

Захоплення

Юриспруденція та аеронавігація. 

Відгуки друзів

Побратими, з якими він воював розповіли, що Сашко був чуйною людиною, добрим, справжнім другом. Він завжди забирав з поля бою поранених, навіть якщо це було майже неможливо підібратися під обстрілами. Виносив на собі тих, хто не міг рухатися самостійно. Він врятував багато життів. Побратими дякували батькам за такого мужнього і сміливого воїна, добру людину. Вічна пам'ять і слава Герою! 

Військовий шлях

З початком військової агресії у 2014 році пішов захищати територіальну цілісність України. Те що він перебуває в зоні АТО батьки навіть не здогадувались. Сашко стверджував, що він проходить навчання на полігоні. Коли у 2015 році Олександр повернувся додому з посвідченням учасника бойових дій, лише тоді стало відомо про справжні випробування молодого хлопця протягом року. У 2020 році Олександр підписує контракт і відправляється на передову в складі 79-ї десантно-штурмової бригади. 24 лютого 2022 року повномасштабне вторгнення Росії на територію України застало Олександра в м.Щастя. Потім пекло Сєвєродонецька, Лиман. У травні 2022 року Олександр був поранений і проходив реабілітацію на Вінниччині. Дуже любив своїх батьків, постійно оберігав їх від зайвих переживань і не розповідав усієї правди. 10 червня, після лікування, на один день завітав до батьків. Його благали побути ще трішки вдома, бо контракт на той час закінчився, але Сашко відповів: «Мамо, я тут тому, що хтось повинен це робити і я ж тут не сам».

Після проходження навчання на керуючого БПЛА в Миколаєві, Олександр був призначений командиром групи, яка вирушила в Донецьку область, до Краматорська.

7 липня біля села Богородичне, повертаючись після виконаного бойового завдання, БТР десантників потрапив на дві протитанкові міни. Важкопоранений Олександр був доправлений до м. Краматорськ. 

8 липня від багато чисельних вибухово-осколкових поранень Гусак Олександр помер. Похований на Далекосхідному кладовищі нашого міста. Це стало важкою втратою не тільки для рідних, друзів, але й однокласників, які востаннє, всі хто був у місті, прийшли попрощатися зі своїм Санькою.

Вічна пам'ять і слава Герою!

Життєвим шляхом впевнено ти йшов:

Навчавсь на авіатора, юриста.

Ти працював й любов свою знайшов:

Була твоя буденність світла й чиста…

Але на Сході почалась війна:

Померкла синь на димнім горизонті.

Загиблі друзі й перша сивина –

То пам’ятки для бувшого на фронті…

Тоді ти вижив і вернувсь живим,

Та вдома ти не зміг спокійно спати,

Бо на Донбасі і вогонь, і дим

Жахтіли і не думали вщухати…

І знову був ти на передовій.

З братами із «десантно-штурмової»,

Ти знову й знов щоденно йшов у бій

І мужнім був у кожному двобої…

Та, ось, настав липневий день отой,

Уразила який ворожа міна:

Загинув ти, як воїн, як герой,

Якого не забуде Україна!

Тобі – Пошана й Слава назавжди!

Такі як ти – Вітчизну врятували!

Зробив ти все, щоб воїни-брати

Велику Перемогу здобували!

Джерела