Ростислав Черноморченко

1992-2014 рр.

Біографія

Черноморченко Ростислав Олександрович Народився 23 березня 1992 року в місті Кіровограді (нині Кропивницький). У 1999 році був зарахований до 1-го класу кіровоградської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №31 (нині Гімназія «Інтелект»), яку закінчив у 2009 році. Після школи навчався у професійно-технічному навчальному закладі «Міжрегіональний центр ювелірного мистецтва» у м. Київ. 2010 року отримав спеціальність «ювелір-монтувальник».

Захоплення

Ростислав проявляв інтерес до предметів гуманітарного циклу. Захоплювався уроками української літератури та історії. займався спортом.

Відгуки друзів

Вчителі та адміністрація Гімназії «Інтелект» згадують про Ростислава як про здібного, сумлінного, наполегливого учня, який  відповідально, серйозно виконував обов’язки заступника старости класу. Брав активну участь у житті класу та школи. Вмів критично мислити, висловлювати власну думку. З товаришами по класу мав дружні стосунки, користувався повагою. Спокійний, врівноважений, доброзичливий щодо товаришів по класу та вчителів. Чесний, відвертий, правдивий до себе.

Бойовий побратим Ростислава сержант Віталій Прокутко згадуючи про загиблого зі сльозами каже: «Ростик для нас був справжнім товаришем, з одного казанка їли, кусок хліба ділили. Ростислав, від усієї застави, Успєнка, Василівка, Олексіївка, ти для нас будеш живим завжди! Царство небесне! Герої не вмирають!»

Військовий шлях

Ростислав Черноморченко був призваний за мобілізацією. Служив молодшим сержантом, інспектором прикордонної служби 1-ї категорії інструктором кінологічного відділення відділу «Амвросіївка» Державної прикордонної служби.

31 липня 2014 з 03.20 до 03.50 диверсійно-розвідувальною групою в районі н.п. Василівка (Амвросіївський район) в Донецькій області було здійснено обстріл прикордонників з мінометів та гранатометів. 5 прикордонників загинули та 11 поранені. Серед загиблих був і Ростислав Черноморченко.

3 серпня 2014 року місто попрощалося з Героєм, прикордонником, який загинув у зоні АТО. Поховали його на Алеї слави Рівнянського цвинтаря у Кіровограді (нині Кропивницькому).

Нагороди

За мужність і відвагу, виявлені під час виконання військового обов’язку, особистий внесок у забезпечення цілісності та недоторканності суверенної території України Черноморченка Ростислава Олександровича - молодшого сержанта, молодшого інспектора прикордонної служби відділу Амвросіївка ІІ категорії (тип Б) військової частини 9937 нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступня (посмертно).

8 серпня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Рішенням виконкому Кіровоградської ради від 26 серпня 2014 року нагороджений відзнакою «За заслуги 2 ступеня» (посмертно).

Ім'ям Ростислава Черноморченка назвали вулицю в Кропивницькому.

Вічна пам'ять Герою!

Джерела