Петро Балога

1963-2016 рр. 

Біографія

Балога Петро Іванович народився 2 листопада 1963 року в місті Знам‘янка Кіровоградської області. Закінчив середню школу села Диківка Знам‘янського району.

Проходив строкову військову службу в лавах Збройних Сил СРСР.

Мешкав у місті Кіровоград (нині – Кропивницький). Після армії служив в органах внутрішніх справ, потім працював у таксомоторному парку міста Кіровограда.

Родина

У Петра Івановича залишились дружина та син.

Відгуки друзів

"Петро Іванович був найкращим сержантом, вірним побратимом і зразком для всіх товаришів. Він загинув у бою, він достойний того, щоб називатися Героєм. А Героїв ми будемо пам’ятати завжди", – сказав у прощальному слові командир взводу, у якому проходив службу загиблий, його побратим лейтенант Роман Німець, зазначає у своїй публікації Перша електронна газета.

Військовий шлях

У липні 2015 року Петро Балога був добровільно мобілізований до лав Збройних Сил України. Служив командиром 1-го відділення 1-го взводу механізованого батальйону 128-ї окремої гірськопіхотної бригади Сухопутних військ Збройних Сил України (військова частина А1778 (польова пошта В4673), місто Мукачеве Закарпатської області).

Брав участь в антитерористичній операції на сході України. Петро Іванович виконував бойові завдання поблизу Широкого на Луганщині та брав участь у боях поблизу населеного пункту Невельське на Донеччині.

13 березня 2016 року близько 23.45 старший солдат Балога загинув під час обстрілу з автоматичних гранатометів взводного опорного пункту в районі селища Невельське Ясинуватського району Донецької області.

18 березня 2016 року похований на Алеї Слави Ровенського кладовища міста Кіровоград (нині – Кропивницький).

Нагороди

За сумлінне виконання військових завдань Петро Іванович неодноразово був нагороджений грамотами, отримав медаль "Захиснику Вітчизни".

Указом Президента України № 522/2016 від 25 листопада 2016 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", Петро Балога нагороджений орденом "За мужність" III ступеня (посмертно).

Петрові встановлено портрет на меморіалі "Стіна пам'яті полеглих за Україну" у місті Києві: секція 8, ряд 1, місце 27.

25 травня 2017 року в селі Диківка Знам‘янського району Кіровоградської області на будівлі загальноосвітньої школи (вулиця Шкільна, 1), де навчався Петро Балога, йому відкрито меморіальну дошку.

Вічна пам'ять Герою!

Ти був старшим солдатом: за віком і досвідом.

Добровільно пішов ти на Схід, на війну.

Тільки ходимо всі, як і ти, ми під Господом,

Та не всі за життя платять журну ціну…

Воював ти звитяжно в АТО на Луганщині,

По донбаських степах з побратимами йшов.

Ті дороги твої кров’ю в битвах освячені:

І сьогодні на них все палає ізнов…

Ти поліг у бою, як біда розгоралася

І масштабна війна ще була в далині.

Ти загинув, та Пам'ять навічно зосталася

В спадкоємців твоїх, що сьогодні в борні…  

І не міг ти тоді зову серця відмовити,

А сьогодні ти є для юнацтва взірцем,

Бо свою Україну не дав поневолити,

За Свободу її ставши мужнім бійцем…

Вічна Слава тобі за хоробрість, за відданість:

Ти у бронзі тепер, ти в граніті уже.

Поминають тебе добрим словом і квітами

І у серці Вітчизна тебе береже…